Девіз: Нажити багато грошей...

«Нажити багато грошей – хоробрість, зберегти їх – мудрість, а уміло витратити їх – мистецтво»

четвер, 20 лютого 2014 р.


18 лютого 2014 р. відбулося засідання клубу «Територія успіху». Тема заняття «Нові професії в ресторанному бізнесі».
Більшість вважають, що в ресторані працюють кухар, офіціанти, адміністратор. Та ресторанний бізнес розвивається, і виникають нові професії з незвичними для слов’янського вуха назвами: хостес, сомельє, бариста.
Сомельє – людина, яка знає практично все про вино, гарно розбирається у спеціях та стравах, деконтує вина, насичуючи їх киснем. Він знає, як правильно відкрити пляшку, налити, подати до потрібної страви і що сказати при цьому. Вино має не перебивати смак страви та соусу, а доповнювати його. Гарний сомельє може так підібрати вино до страви, що навіть непитущі люди спокушаються на келих вина.
Крім детального знання ритуалів і традицій споживання вина, сомельє ще й дегустатор. Саме він куштує вино, керує закупівлею вина в ресторані і контролює умови зберігання.
Сомельє повинен бути психологом і дуже комунікабельною людиною та мати гарну пам'ять, адже винні карти дорогих ресторанів можуть складатися з кількох тисяч найменувань.
Сомельє - це найвищий ранг у ресторані. Не кожен заклад може собі дозволити мати в штаті такого спеціаліста. І не тільки тому, що це високооплачувана робота. У ресторані, де працює сомельє, має бути велика винна карта. А це дороге задоволення, велика затратна частина.


Хостес – перша людина, яку бачить клієнт, що зайшов до залу. Від її привітності залежить враження від закладу. Хостес у ресторані вітає гостей і пропонує їм меню. Вона знає, кого куди треба посадити, стежить за рівномірністю заповнення залу. Може розказати про новинки чи особливості ресторану, підтримати розмову.
Ще одна нова професія, яка нещодавно з’явилася в Україні, – бариста. Так називають спеціаліста з приготування кави методом еспресо. Корені цієї професії тягнуться до Італії. Саме там батьківщина еспресо, і саме італійці тримають пальму першості у мистецтві приготування традиційних рецептів кави.
До кожного рецепта кави є своя технологія приготування. Дуже важливо її дотримуватись, крім класичних рецептів кави, є деякі кавові напої. Це льодовий м’ятний мокко (кавовий коктейль із молоком і сиропом) та молочно-коричний коктейль із додаванням кави, молока, морозива.

Ми дізналися:
·        що в єдиній  в Україні міжнародній школі у Києві навчають сомельє. Після закінчення слухачі отримують дипломи міжнародного зразка.

·        є спеціальні курси барменів-бариста, де навчають технології приготування кави.

Немає коментарів:

Дописати коментар